Hide menu

Fouriertransformen av en fyrkantpuls

( ⬆︎⬆︎ Klicka på rubriken ovan för att se videon på YouTube – eller se nedan  ⬇︎⬇︎ )

 
 
Exempel på hur fouriertransformen av en fyrkantpuls (rect-funktionen) beräknas samt definitionen av sinc-funktionen (som utgör den beräknade transformen).
    • Inledning (0:00)
    • Definition av sinc-funktionen (6:43)


Videosammanfattning



rect-funktionen och sinc-funktionen återkommer många gånger under kursens gång och är centrala i många tillämpningsområden, i så relationen mellan dessa är mycket central! I kursen TSDT18/84 Signaler & system är frekvensegenskapen för en rect-puls central för genomförandet av laboration 2, 3 och 4!

Utöver att vara ett lämpligt inledande fouriertransformexempel (som du till stor del redan bör ha som bakgrund), så "landar" videon i en mycket viktig relation mellan en signals utbredning i tidsdomänen och dess utbredning i frekvensdomänen.

Notera skillnaden mellan de två sinc-definitionerna (från 6:43), som även nämns i videon:
Den först nämnda sinc-funktionen används oftas(st) av matematiker, medan signalbehandlare oftare använder den normerade sinc-funktionen sincN.
I kursen använder vi främst den normerade sincen, men du får använda vilken du vill – den ena är helt enkelt bara en skalning av den andra.

(Kommentar till studenter i kursen TSBB32 Linära system: En del – bland annat kursbokens författare – betecknar den normerade sincen med sinc (och inte sincN). Jag nämner detta vid 9:18 i videon.)


Last updated: 2022-11-04